Tizenévesek és a depresszió

 Kép

Serdülőként rengeteg csodálatos tapasztalatot szerezhetnek a tizenévesek. Ez idő alatt egyre komolyabban kezdik venni tanulmányaikat, az életüket, alig várják, hogy egyetemre menjenek és kapjanak egy komolyabb munkát. Érvényesülni szeretnének, nagyobb függetlnséget szeretnének kiharcolni és egyre jobban rdeklődnek a másik nem iránt. De sok tizenéves elég rosszul éli meg az átmenetet a gyermekkorból a felnőttkorba ebben a nagyon nehéz időszakban. Gyakran adepresszió az ok. A kutatók azt állítják, hogy 8-ból egy tizenéves depresszióban szenved.

Kép

Miért lehangoltak a tinédzserek?

A tinédzser depresszióssá válhat több okból is. Genetikai oka is lehet az ilyen mentális betegségeknek. Gyermekek nőnek felolyan családokban, ahol a szülők is depressziósak, így ha a gyermek felnőtté kezd válni, maga is depressziós lesz. A másik ok, amiért gyermeke depressziós lehet, nyomásgyakorlás. A tinédzser olykor kilóg a tömegből, és veszélyes dolgokkal kísérletezik, hogy helyet kapjon a társaságban — mint a dohányzás, ivás és a szex. Továbbá, lehet, hogy nehezen barátkoznak, és áldozata lehet a társai általi megfélemlítésnek és verbális inzultációnak. Sok depressziós tinédzser él rossz környezetben, otthonokban, ahol a szülők nem tudnak segíteni a gyermeken. Az unalom is lehet oka annak, hogy gyermeke depressziós. Nekik egyszerűen valami mast kellene csinálniuk.

Néha a gyermeknek pontatlan elképzelése van az embereről és az életről általában. Amikor kijut a valós világba, nem tud különbséget tenni aközött, amit hisz és ami a valóság. Ennek eredményeként, úgy érzik, folyamatos bizonytalanságban kell élniük életüket.

Kép

Jelek, amelyek arra utalnak, hogy gyermeke depressziós:

pletykálkodás a telefonon

túltáplálkozás vagy a táplálkozási zavarok

házimunka

maszturbál

kábítószerek és az alkohol

megfélemlítés mások által

tiszteletlenség

otthagyta a középiskolát

sokat alszik

sok időt töl egyedül a szobájában

indokolatlanul hangosan hallgatja a zenét

kerüli a családi összejöveteleket

 

Kép

Mi a teendő, ha a gyermeke depressziós?

Beszéljen a gyermekével, hogy neki akar jót, az ő érdekeit nézi. Hadd tudja meg a véleményüket az ügyben, ez fontosak. Aktív szerepet játszik az életükben. Vegyen részt a számukra fontos tevékenységekben és hobbikban! Ha a gyermek továbbra is úgy viselkedik, mintha depressziós lenne, akkor szükség lehet szakember segítségére, aki javasolhatja az orvosi kezelést.

Reklámok